<asp:Localize ID='GirlWithSkateboardLocalization' Text='__Flicka med skateboard' runat='server' meta:resourcekey = 'GirlWithSkateboardLocalizationResource1' ></asp:Localize>

Vanliga frågor och svar

Om jag har några frågor, vart vänder jag mig då?
Hertz Freerider är endast en internettjänst och har du frågor, vänligen läs mer under ´Så här funkar det´ på hemsidan eller under ´Vanliga frågor´ för att söka svaren på din frågor. Där finner du tillsammans all nödvändig information, annars kontakta Hertz Bilkontroll på carcontrol@hertz.se Mån-Tor mellan kl 08-17, Fre kl 08-16 och invänta sedan ditt svar.
Vad är Hertz Freerider?
Freerider är Hertz nya medlemssajt för bland annat transferkörningar. Sajten riktar sig främst till studenter, ungdomar och andra med gott om tid, men mindre i plånboken.
Vem får vara med i Hertz Freerider?
Alla som är svenska medborgare, har svenskt körkort och är skrivna i Sverige kan ansöka om medlemskap i Hertz Freerider, men för att kunna köra våra bilar måste du ha haft körkort i minst ett år.
Kostar det något att vara med i Hertz Freerider?
Det är helt kostnadsfritt att vara medlem.
Transferkörning, vad är det?
NRT (Non Revenue Ticket), som också kallas transferkörning, innebär att man kör en bil från punkt A till punkt B, utan ersättning och kostnad.
Varför låter Hertz medlemmarna i Freerider köra bilarna gratis?
Hertz har drygt 150 uthyrningskontor runt om i Sverige - från Ystad i söder till Riksgränsen i norr. Av olika anledningar behöver Hertz förflytta sina bilar mellan uthyrningskontoren och det kan göras på två sätt. Antingen anlitas ett transportföretag, vilket är ganska kostsamt, eller så körs bilarna till respektive station av privatpersoner. Genom att låta medlemmarna i Hertz Freerider köra bilarna istället för att skicka dem på frakt kan Hertz spara pengar, samtidigt som vi är glada över att kunna erbjuda våra medlemmar gratis transport.
Till och från vilka orter finns det flest bilar?
De flesta transferkörningar går till och från Stockholm, Göteborg och Malmö, men det händer ofta att vi behöver transportera bilar mellan andra orter och länder.
Hur gör jag för att bli medlem i Hertz Freerider?
För att bli medlem måste du registrera dig på den här webbplatsen. Från förstasidan klickar du dig vidare till registreringen. Här fyller du i följande uppgifter om dig själv: Förnamn, efternamn, ditt körkorts sista giltighetsdag, telefonnummer, mobiltelefonnummer, e-post och adress. Du väljer också ett användarnamn och lösenord, som du i fortsättningen använder för att logga in på Min Sida och boka transferbilar. Framöver kommer du också att ha möjlighet att välja att via e-post och sms få information om tillgängliga transferbilar på för dig intressanta orter (max 3).
Jag hyr ju ingen bil, varför måste jag skriva på ett hyresavtal?
Eftersom du är ansvarig för bilen och eventuella skador måste du signera ett hyreskontrakt.
Varför måste jag registrera mina personuppgifter?
Vi måste registrera dina personuppgifter för att kunna uppfylla våra skyldigheter och ta tillvara våra rättigheter enligt det avtal vi tecknar med dig som kör vår bil. De personuppgifter som behandlas och lagras är namn, personnummer, körkortsinnehav, adress, telefonnummer och e-postadress.
Vad kommer mina personuppgifter att användas till?
Dina personuppgifter används i samband med Hertz uthyrningsverksamhet. Dina personuppgifter kan också komma att användas för marknadskommunikation från Hertz, om du inte skriftligen motsätter dig det.
Är mina personuppgifter konfidentiella?
Dina personuppgifter används uteslutande av Hertz Biluthyrning och kommer inte att lämnas ut till någon annan än Polismyndigheten vid eventuell förfrågan.
Vad gör jag om jag har glömt mitt lösenord?
Om du har glömt ditt lösenord går du in på "Min Sida" på www.hertzfreerider.se. Under Logga in klickar du på länken "Glömt lösenordet". Fyll i användarnamn och e-postadress, så skickar vi ett tillfälligt lösenord som du måste byta direkt vid första inloggningen.
Jag vill boka en transferbil, hur gör jag?
Klicka på "Bilar att boka" och logga in med ditt användarnamn och lösenord. Nu ser du en lista med tillgängliga bilar, mellan vilka orter bilarna ska transporteras, när de tidigast kan hämtas och senast kan lämnas, samt bilmodell. Du får också information om stationens öppettider. Hittar du någon bil som passar dig, klickar du på "Boka". Därefter anger du när du kan hämta bilen. Tänk på att bilen måste hämtas när den aktuella stationen har öppet. Bilen ska köras direkt till sin destination efter att du har hämtat bilen och systemet räknas automatiskt ut tiden för återlämning. Kontrollera att dina personuppgifter stämmer och klicka på "Bekräfta". Därefter får du ett kvitto på din bokning. Observera att kvittot endast finns på skärmen i anslutning till att du har bokat bilen. Du får alltså inte något kvitto via e-post eller SMS.
Vad händer om jag inte hämtar bilen som jag har bokat och hur nära inpå tidsmässigt kan man avboka?
Om det sker upprepade gånger att du inte hämtar ut de bilar du har bokat kan Hertz ta sig rätten att blockera dig från framtida bokningar av transferbilar. Det finns ingen tid angiven för att avboka redan bokade bilar, men samma gäller där att man inte missbrukar bokningar/avbokningar.
Vad behöver jag ta med mig när jag hämtar bilen?
För att få hämta ut bilen måste du ta med dig giltigt svenskt körkort och bankkort/kreditkort. De kort som vi godkänner är kreditkort (Visa, Eurocard, Mastercard, Diners Club, American Express, First Card) och bankkort (kort där pengar dras direkt från ett bankkonto). De kort som inte godkänns är Electronkort (alltså utan kortnummer eller inpräglat personnamn), Maestrokort, kontantkort (pengarna lagras direkt på kortet).
Varför måste jag ta med mig ett bankkort/kreditkort när jag hämtar bilen?
Hertz behöver ditt bankkort/kreditkort för eventuell debitering av Skada på bilen, Självrisk eller P-böter. Vid eventuella P-böter debiteras 240 SEK/+moms.
Varför måste jag hämta/lämna bilen inom angivet tidsintervall?
Det är oerhört viktigt att bilen körs den närmsta/snabbaste vägen till angivet uthyrningskontor inom fastställt tidsintervall, detta för att stationen ska kunna veta när den aktuella bilen är tillgänglig för uthyrning. En kortare bensträckare eller liknande är helt okej på sträckor som kräver detta.
Är bilen städad när jag hämtar ut den?
Den är tvättad och städad precis som vid en vanlig hyra.
Varför måste jag titta efter skador på bilen innan jag har kört den?
Om du inte undersöker bilen efter skador vid uthämtningstillfället och rapporterar eventuella skador som inte finns angivna i bilens skadepärm, är du ansvarig och ersättningsskyldig för de skador som inte är registrerade sedan tidigare.
Får någon annan än den person som skrivit under hyreskontraktet köra bilen?
Nej, endast den person som bokat bilen och står angiven på hyreskontraktet får köra bilen. Den personen är också ansvarig för bilen och eventuella skador.
Måste jag leta efter skador på bilen innan jag lämnar tillbaka den?
Ja, det kan vara bra för att försäkra dig om att det inte har uppstått några skador på bilen.
Vad ska jag tänka på när jag återlämnar bilen?
Det är viktigt att du parkerar bilen på uppmärkt Hertzparkering. Nycklarna ska lämnas till Hertz personal eller i nyckelinkastet.
Måste jag tanka bilen innan jag lämnar tillbaka den?
Nej, första tanken drivmedel ingår då bilen hämtas fulltankad.
Vad gör jag om det uppstår fel eller skador på bilen?
Vid behov av bärgningshjälp/ersättningsbil kontakta en av följande: Kör du en Volvo, vänligen ring: - Volvo Assistance 020 555 566 Kör du en Ford, vänligen ring: - Ford Assistance 020 310 069 Övriga bilmodeller, vänligen ring: - Hertz Road Assistance 08 767 84 10 Om det uppstår en skada på bilen ska du skriva en skadeanmälan, och i de fall det krävs, en polisanmälan.
För vad kan man bli ersättningsskyldig?
Du kan bli ersättningsskyldig för skador, förlust, stöld, inredning, parkeringsböter, fortkörningsböter och övermil. Bilen och första tanken drivmedel ingår, men straffavgift för extra dygn, övermil och bensin tillkommer om du inte återlämnar bilen inom angivet tidsintervall och/eller inte direkt efter upphämtandet kört raka vägen till slutdestinationen. Dessutom blir du avstängd av oss som förare i 3 månader om angivna regler&villkor inte följs.
Vilka försäkringar gäller för mig som transferförare?
De försäkringar som gäller är CDR (Collision Damage Reduction) - självriskreducering av vagnskada och TP (Theft Protection) - bilstöldsförsäkring. Du kan from 1 Juni även teckna till en Självriskeliminering samt Personlig Olycksfallsförsäkring vid disk när du kommer för att hämta ut din bil. OBS! Gäller ej för Norge och Danmark.
Om det skulle uppstå skador på bilen, vad ligger självrisken på?
Självrisken för vagnskada är upp till 5000 kronor per skademoment, inklusive moms. Trafikförsäkringen vid vållande med motpart tillkommer med 5000 kronor inklusive moms. Är du under 25 år tillkommer en ungdomssjälvrisk på 2 000 kronor, inklusive moms per skada.
Finns det några skador som inte täcks av försäkringen?
Skador på interiören och skador som inte täcks av vagnskadesjälvrisken eller trafikförsäkringen. Då är det faktisk kostnad som gäller.
Om jag behöver göra utlägg för exempelvis vägtullar, broavgifter eller påfyllning av bensin, hur löser man det praktiskt?
Endast första tanken av drivmedel ingår (bilen utlämnas fulltankad) och utlägg för påfyllning ersätts inte. Samma gäller broavgifter etc. och dessa får alltså man bekosta själv. Gäller dock ej biltullarna i Stockholm och Göteborg eller broavgifterna i Sundsvall och Motala som vi därmeot står för.
Behöver jag betala bensinen själv?
Nej, första tanken drivemedel ingår då bilen hämtas fulltankad, utlägg för påfyllning ersätts inte.
Bilen och första tanken bensinen ingår, men kan det tillkomma andra kostnader?
Bilen och första tanken drivmedel ingår, men straffavgift för extra dygn, övermil och bensin tillkommer om du inte återlämnar bilen inom angivet tidsintervall och/eller inte direkt efter upphämtandet kört raka vägen till slutdestinationen. Dessutom blir du avstängd av oss som förare i 3 månader om angivna regler&villkor inte följs.
Kan man köra en bil en delsträcka och lämna den på en annan ort än den från början angivna?
Nej det går inte att bara köra bilen delar av en aktuell sträcka, utan bilen måste återlämnas där den är angiven att göras.
Jag har registerat mig som användare, varför kan jag trots detta inte boka bil?
Det kan ta ända upp till 24 timmar att bli registerad som förare i systemet.
Får man ta med husdjur i bilen?
Nej, det är inte tillåtet.
Hur avregisterar man sig från denna tjänst?
Avregistrerar dig från Hertz Freerider gör du under ´Min sida´, där du bara klickar på fliken ´Avregistrera mig´.
Var hämtar man bilen på Hertz Stockholm Arlanda?
Utanför varje teminal på Arlanda finns det en busshållplats och Terminalbuss / Parkeringsbuss BETA tar er gratis vidare till Arlanda hyrbilscenter, som ligger ca 10 min från själva flygplatsen.
Om jag vill avboka en transferbil som jag redan bokat, hur gör jag då?
Då går du in under ´Mina bokningar´ och klickar på krysset framför aktuell bokning, då avbokas din bil.

Boka en hyrbil här direkt!